71 99 63 42

09.00 - 20.00

Topmadras Guide - Sådan vælger du den rigtige topmadras

Lad os hjælpe dig med at finde din nye topmadras

Det kan være svært at vælge en topmadras på internettet, når du ikke har set eller mærket produktet før køb. Hos Sengefabriksudsalg.dk havde vi særligt i starten mange kunder, der efterspurgte et Showroom eller en fysisk butik, hvor de kunne se og føle vores produkter inden de bestemte sig. Vores filosofi har dog været udelukkende at sælge online fra start af; desuden har vi selv udviklet alle vores produkter, hvorfor du ikke finder dem andre steder – hverken i fysiske butikker eller på andre webshops. Vi har fra start af valgt at stole blindt på denne filosofi og kvaliteten af vores produkter, hvilket nu har vist sig at bære frugt, eftersom færre og færre efterspørger et showroom eller en butik i dag sammenlignet med situationen for bare et år siden. Vores mere mange anmeldelser af de enkelte topmadrasser er også et klart vidnesbyrd om, at det sagtens kan lade sig gøre at købe den rigtige topmadras (og seng for den sags skyld) online.

Grunden til at vi har forfattet denne topmadras guide er, at vi i løbet af en dag møder rigtig mange, der stiller spørgsmål i stil med:

"Er latex bedre end memory skum?"

Og

"Støtter memory skum kroppen bedre end latex?" 

Og det kan være rigtig svært for vores ellers kompetente medarbejdere at give et konkret svar på ovenstående spørgsmål, eftersom man ikke kan stille det så sort/hvidt op - dermed ikke sagt at det er et dumt spørgsmål, for hvad skal man egentlig vælge? Latex, memory skum, komfortskum osv. har nemlig forskellige egenskaber og funktioner, hvorfor man ikke direkte kan sige, at det ene materiale er bedre end det andet. Meget af det afhænger nemlig af dine præferencer. I denne guide vil vi derfor forsøge at hjælpe dig, hvis du er en af dem, der er i tvivl om, hvad du skal vælge. Vi vil således kigge nærmere på de forskellige materialer, ligesom vi vil give dig vores bedste råd med på vejen - du kan derfor bruge denne topmadras guide, vores beskrivelser og ikke mindst vores tips og råd, uanset om du ender med at købe din nye topmadras hos os eller i en anden butik!

Topmadrasser - generel information om de forskellige materialer

Der findes som udgangspunkt tre forskellige materialer, når det kommer til topmadrasser.

  • Memory skum (også kendt som memory foam & viscoelastisk skum)
  • Komfortskum (også kendt som HR skum, koldskum og purskum)
  • Latex

Hvert eneste materiale findes herudover i mange forskellige former, farver, kvaliteter og prisklasser. For at give dig det bedst tænkelige overblik, så vil vi kigge på de tre varianter og deres kendetegn individuelt herunder, hvorefter vi afslutningsvis vil samle det hele op og skabe en form for konklusion.  

Topmadrasser med memoryskum

Memoryskum er et meget populært madrasmateriale herhjemme, da den rigtige kvalitet af denne type skum giver en unik komfort og støtte. Memory foam er et forholdsvist blødt materiale, der bruger din kropsvarme og kropsvægt til at forme sig, hvilket billedet herunder illustrerer på glimrende vis:

Billedet viser, hvordan tryk og varme får skummet til at give efter; det former sig med andre ord efter din krop og følger dine bevægelser natten igennem. Skummets trykaflastende natur giver en rigtig god støtte og komfort hele natten igennem, da det som sagt følger dig og din krops bevægelser. Dermed er du sikker på, at du hele tiden får den rette støtte, uagtet hvordan du ligger. 

Historien om memory foam strækker sig helt tilbage til 1966, hvor materialet blev udviklet af NASA, hvilket er grunden til at skumtypen for mange er kendt som 'NASA skum'. Hensigten var at madrasserne skulle forbedre astronauternes sikkerhed i rummet. Siden da er meget vand løbet under broen, men man finder stadig forhandlere, der 'praler' med at have NASA madrasser i sortiment - navnet er dog ikke ensbetydende med at du får en kvalitets madras, tværtimod. Faktisk bliver NASA madrasser, udelukkende på grund af navnet, ofte forhandlet til en meget høj pris, uden at man får nævneværdigt meget kvalitet for pengene. Netop dette er én af grundene til at mange danskere har dårlige erfaringer med memory skum, eftersom de kort sagt har købt en topmadras, hvor kvaliteten af skummet har været så dårlig, at de ikke har fået den fulde effekt af skummets fantastiske egenskaber. Her er sagen en helt anden ved vores topmadrasser med memory skum, der begge har en densitet på 55 kg./m3, hvilket vidner om en rigtig høj kvalitet. Ydermere har vores Visco AIR (9 cm.) topmadras mere end 850 kundeanmeldelser!

Hvis du er interesseret i en topmadras med memoryskum, så bør du altid være opmærksom på:

  • Skummets densitet - dette er et udtryk for kvaliteten af selve skummet. Du bør altid købe en topmadras med en densitet på 50 kg/m3 eller derover, når det drejer sig om memory foam. Hvis forhandleren ikke oplyser densiteten, så er der formentlig tale om en lav densitet og dermed en dårlig kvalitet. Hvis densiteten af skummet er alt for lav, så vil du, udover den forringede komfort, også opleve en meget kort levetid på topmadrassen, hvor skummet 'sætter' sig allerede efter 1-2 år.

Som sagt har vi to forskellige topmadrasser med memory skum, nemlig Memory Dreams (7 cm.) og Visco AIR (9 cm.). Den eneste forskel på de to topmadrasser er tykkelsen; imens førstnævnte har en kernetykkelse på 4 cm., så har sidstnævnte en kernetykkelse på 6 cm. At kernen er tykkere betyder, at du synker mere ned i sidstnævnte og får mere trykaflastning. Du kan læse mere om de to via nedenstående links: 

Visco AIR (9 cm.) : www.sengefabriksudsalg.dk/visco-air-9-cm

Memory Dreams (7 cm.) : www.sengefabriksudsalg.dk/visco-7-cm

Du kan vælge den ønskede størrelse ved at klikke på størrelsesvælgeren inde på det enkelte produkt. 

Om du skal vælge Visco AIR (9 cm.) eller Memory Dreams (7 cm.) kommer i høj grad an på, hvor meget effekt du ønsker. Den eneste forskel på de to topmadrasser er således selve kernetykkelsen - du får en 2 cm. tykkere kerne ved Visco AIR (9 cm.), hvilket selvsagt gør at den trykaflastende effekt er mere markant. Derfor bør du vælge Visco AIR (9 cm.), hvis du søger en markant ændring af din seng, hvorimod Memory Dreams (7 cm.) er et udemærket valg, hvis du blot leder efter en topmadras, der kan lave en mindre finjustering. 

Topmadrasser med Komfortskum

Komfortskum er et højelastisk materiale, der giver en hårdere og mere fast støtte end topmadrasser med for eksempel memory skum. Dette materiale optager ikke din kropsvarme på samme måde og former sig derved ikke efter din krop i samme grad, hvilket giver en mere jævn og fast overflade på sengen, der ikke giver efter for tryk og kropsvarme.

Én af fordelene ved koldskum er materialets evne til at ventilere; herudover er det særdeles nyttigt i tykkere skummadrasser, hvor det som det nederste lag kan give madrassen en lang levetid. Fordelene ved komfortskum er nemlig, at det ikke sætter sig på samme måde som memory skum efter brug, da du ikke som sådan trykker skummet ned; derved går skummet ikke hen og bliver 'dødt' efter nogle års brug. Dette har vi selv valgt at gøre brug af i vores 'Visco Cloud' skummadras, der er opbygget med en 16 centimeter koldskumsbase i bunden.

Ydermere kan koldskum/purskum/komfortskum også bruges i topmadrasser, hvor man ofte til en rigtig lav pris kan få sig en udemærket topmadras, der vil holde i mange år. Et godt eksempel herpå er vores Copenhagen Lurex, der kan erhverves for blot 999 kr. inklusiv levering. De mange 5-stjernede anmeldelser af ovenstående topmadras indikerer at man sagtens kan få rigtig god kvalitet, uden at skulle betale en mindre formue for det. Rent komfort- og støttemæssigt så kan vores Copenhagen Lurex sammenlignes med en latex topmadras, da den giver en fast og jævn komfort og støtte, som ikke giver efter for kroppens naturlige tryk på samme måde som en topmadras med memory skum.

Ligesom med memory skum så findes koldskum i utrolig mange kvaliteter. Det er derfor igen vigtigt, at du er opmærksom på skummets densitet. Koldskum har en lavere densitet end memory skum - hvilket er helt naturligt - men du bør som udgangspunkt altid gå efter en densitet på minimum 25 kg./m3. Hvis du skal have en god koldskums madras, der både har en effekt nu og på sigt, så bør du vælge en variant med en densitet på imellem 30 og 35 kg./m3. Herudover er en kernetykkelse på minimum 3-4 centimeter at foretrække. 

Her på 'redaktionen' vil vi selvfølgelig slå et slag for vores Copenhagen Lurex topmadras, som vi mener er den perfekte topmadras med komfortskum, da kvaliteten af alt lige fra skum til betræk er særdeles høj. Copenhagen Lurex har således en kernekvalitet på 30 kg./m3, ligesom skummet er testet ved 40.000 gennemrulninger, der også sætter en tyk streg under den lange levetid og høje kvalitet. Herudover er det ikke kun os selv, der mener at kvaliteten er i top, da vores kunder også har givet den 5 ud af 5 stjerner! 

Copenhagen Lurex fås i alle størrelser, men de mest populære er: 

90x200 cm. : www.sengefabriksudsalg.dk/lurex-90x200

120x200 cm. : www.sengefabriksudsalg.dk/lurex-120x200

140x200 cm. : www.sengefabriksudsalg.dk/lurex-140x200

160x200 cm. : www.sengefabriksudsalg.dk/lurex-160x200

180x200 cm. : www.sengefabriksudsalg.dk/lurex-180x200

Topmadrasser med Latex

Latex er et naturmateriale i modsætning til de to beskrevne skumtyper herover; dette betyder, at du får et mere åndbart og elastisk materiale, der rent komfortmæssigt vil føles fastere end memory skum grundet latexens naturlige cellestruktur, hvor man får en fornemmelse af at materialet 'skubber tilbage' i stedet for at 'give efter'. 

Latex udvindes af gummitræer; det naturlige materiale har den helt overskyggende fordel, at det i kraft af sin naturlighed er meget åndbart. Man vil derfor ikke døje med varmen, hvis man ligger på en latex topmadras, eftersom materialet konstant trækker luft ind og derved ventilerer. 

Selvom latex ikke 'giver efter' på samme måde som memory skum, så får du stadig en rigtig god støtte og komfort, der bare kommer til udtryk på en anden måde. En latex topmadras vil holde den øverste del af din seng mere jævn og fast, selv når du ligger på den. Den store ulempe ved latex er prisen, da det er dyrere at udvinde og producere end fx. koldskum og memory skum. Dette skyldes blandt andet at latex udvindes i store monoblokke, som herefter skal skæres til, så de passer i både højde og længde; der er altså en del mere manuelt arbejde forbundet med produktionen, hvilket selvfølgelig fordyrer processen.

Hvis du overvejer en topmadras med latex, så bør du være opmærksom på følgende:

  • Kernens densitet - ligesom tilfældet er ved memory skum, så kan man hurtigt danne sig et indtryk af en topmadras med latex' kvalitet, hvis man kigger på kernens densitet. Når det kommer til latex, så anbefaler vi, at du altid leder efter en topmadras med en densitet på 60 kg/m3 eller derover. Vores Latex Deluxe har for eksempel en densitet på 70 kg./m3, hvilket vidner lidt om den høje kvalitet af vores produkter.
  • Om produktet er produceret indenfor EU - der udvindes ikke den store mængde latex indenfor EU's grænser, men er produktet sammensat i EU eller er det lavet i Asien? På denne måde kan du få en idé om produktets kvalitet.

I vores sortiment har vi to forskellige topmadrasser med latex; FloatGel Latex (7 cm.) og Latex Deluxe (8 cm.). Begge to er kendetegnet ved at være af høj kvalitet, men der er alligevel et par forskelle på de to. Først og fremmest er der selve kernetykkelsen, hvor Latex Deluxe har en 1 cm. tykkere kerne. Herudover er der selve densiteten, hvor Latex Deluxe har 70 kg./m3, imens FloatGel Latex har 65 kg./m3. Dette betyder i praksis at FloatGel Latex kategoriseres som en medium fast topmadras, imens Latex Deluxe er det fastere alternativ.

FloatGel Latex: www.sengefabriksudsalg.dk/floatgel-latex

Latex Deluxe: www.sengefabriksudsalg.dk/latex-deluxe 

Som sagt er forskellen på de to at FloatGel Latex er en smule blødere end Latex Deluxe. Derfor bør du vælge FloatGel Latex, hvis du leder efter en medium fast latex topmadras, imens Latex Deluxe er det bedste valg, hvis du søger en fast/hård topmadras.

Valg af topmadras afhænger i høj grad af dine præferencer

Som vi var inde på i starten, så findes der ikke den perfekte topmadras, der passer som fod i hose til alle mennesker. Det er således meget individuelt, hvilken type topmadras der passer til den enkelte. Faktisk ser vi jævnligt at mand og kone vælger to forskellige topmadrasser til samme seng, fx. en med latex til den ene part og en med memory skum til den anden part, da begge parter på denne måde får opfyldt deres individuelle behov for en behagelig komfort, god støtte og ventilering. 

Som udgangspunkt bør du stille dig selv følgende spørgsmål, inden du bestemmer dig:

  • Foretrækker du at ligge på en blød, medium eller fast topmadras?
  • Har du det varmt om natten?
  • Har du fx. latex allergi, der selvsagt udelukker en latex topmadras?
  • Hvor meget er du villig til at betale for en topmadras? 

Hvis du foretrækker at ligge på en blød madras, så bør du vælge en model med memory skum - foretrækker du omvendt en mere fast overflade, så bør du gå efter latex eller komfortskum.

Memory skum giver din krop en unik støtte og trykaflastning, hvorfor dette materiale selvsagt er meget populært. Du får en rigtig god støtte af kroppen ved memory skum, hvilket vores mange anmeldelser af både Memory Dreams (+30 anmeldelser) og Visco AIR (+850 anmeldelser) også understreger. Topmadrasser med memory skum aflaster kroppen, hvilket betyder, at den mindsker smerter i fx. ryg, skulder og lænd, hvilket naturligvis er et meget stort plus. 

Som vi har været inde på tidligere, så ventilerer latex generelt bedre end skum; hvis du døjer med varmen i løbet af natten, så bør du altså vælge en latex topmadras, hvor vores FloatGel med kølende gel-perler kunne være en rigtig god løsning. Ydermere er FloatGel Latex også til den faste side (uden at være decideret hård), hvorfor den er et rigtig godt valg, hvis du både har det varmt om natten samt foretrækker en lidt fast topmadras.

Er du derimod på jagt efter den absolut fasteste topmadras overhovedet, så bliver det svært at komme udenom vores Latex Deluxe, der med sin densitet på 70 kg./m3 er kategoriseret som en forholdsvis fast latex topmadras. 

Der findes kort sagt ikke et soleklart sort/hvidt svar på, om latex er bedre end memory skum eller omvendt. Det afhænger således i høj grad af ens præferencer!

Selvom vi hos Sengefabriksudsalg.dk kører med nogle ekstremt lave priser på alle vores topmadrasser, så er der selvfølgelig også prisforskelle, som der skal tages højde for, når du bestemmer dig. Som udgangspunkt bør du aldrig gå på kompromis med kvaliteten grundet en lav pris - du bruger trods alt 1/3 af dit liv i sengen - men ikke desto mindre så kommer vi ikke udenom, at det økonomiske aspekt altid spiller en rolle. Vi mener ikke nødvendigvis at pris og kvalitet skal gå hånd-i-hånd, ligesom du hos os ikke betaler overpris for et dyrt brand/mærke. Derfor kan du sagtens finde en rigtig god topmadras i vores sortiment, der med sikkerhed kan hamle op med topmadrasser til den dobbelte pris rent kvalitetsmæssigt.

Generelt er du derfor godt stillet med en hvilken som helst af vores topmadrasser, da du altid kan være sikker på, at vi leverer en vare, der er gennemtestet og lever op til vores høje kvalitetskrav. Herudover understreger de mange anmeldelser af de forskellige modeller også, at kvaliteten af vores topmadrasser er helt i top!

Har du endnu ikke fået svar på dine spørgsmål, eller er du stadig i tvivl om, hvilken topmadras du skal vælge? Så sidder vi klar til at rådgive dig på både kontakt@sengefabriksudsalg.dk og på telefon 71 99 63 42.